Evenementen

Lezing Alternatieve energie haalbaar en betaalbaar

Deel met je vrienden

Beste bezoeker van De Grote Rivieren,

Zoals u ongetwijfeld al weet staan in november twee lezingen op de agenda: Op dinsdag 14 november de Lezing Alternatieve energie haalbaar en betaalbaar ? door Jeroen Hetzler en op zondag 19 november de lezing /presentatie van het boek Ongemakkelijke mensen door Elly Biesters

Graag tot ziens in het bezoekerscentrum, vriendelijke groet, Tilly Kuus-Liefkens, Coördinator Lezingen.

solar-panel-1175819_1920.jpg11-10068.tif

Energie uit wind en zon haalbaar en betaalbaar?                                                 De teloorgang van de riviervisserij , ongemakkelijk voor Heerewaardense vissers.

                                                                                                                                                   Foto: Streekarchief Rivierenland

Dinsdag 14 November: aanvang: 20.00 uur,zaal open 19.30 uur .                   Zondag 19 November, aanvang 14.30 uur, zaal open 14.00 uur.

Lezing Alternatieve energie noodzaak en betaalbaar?

Ir. Jeroen Hetzler, secretaris van de Groene Rekenkamer geeft op dinsdag 14 november tijdens een lezing in bezoekerscentrum De Grote Rivieren objectief antwoord op vele vragen rond klimaatveranderingen en de betaalbaarheid van alternatieve energiebronnen. Met deze lezing trekt de Groene Rekenkamer door het land omdat er veel behoefte blijkt te bestaan aan neutrale en objectieve informatie over de plannen rond de overgang van bestaande energiebronnen naar alternatieve energielevering. Is er noodzaak voor vanwege klimaatverandering en eindigheid van fossiele voorraden? En hoe betaalbaar is deze energietransitie? Zo was de inkt van het Nationale Energieakkoord nog niet droog of de kosten moesten al naar worden boven worden bijgesteld. Nieuwe berekeningen laten zien dat ook over deze kosten twijfels bestaan. Wat kan het Nederlandse huishouden nu uiteindelijk wel verwachten? Ook over de opvattingen en ontwikkelingen rond klimaatverandering en de omvang van de wereldvoorraden aan energieleverende bronnen bestaat nog steeds  onduidelijkheid. Ir. Jeroen Hetzler geeft in deze  lezing een objectief antwoord op alle vragen en voert na afloop een uitvoerige gedachtewisseling met de toehoorders. Entree 4 euro, donateurs van het centrum hebben gratis toegang.

Presentatie boek Ongemakkelijke Mensen

Herinneringen aan haar jeugd in Heerewaarden, Rossum en Hurwenen vormen de basis van het boek Ongemakkelijke Mensen van Elly Biesters. Zondag 19 november is de schrijfster/journalist te gast in Bezoekerscentrum De Grote Rivieren. Aanvang: 14.30 uur centrum open om 14.00 uur.

Op ontroerende en geestige wijze verhaalt Elly Biesters over Hendrik Biesters, haar  legendarische opa, ooit een trotse visser. In de belevenissen, weergegeven door de ogen van een elf- twaalfjarige , zijn fictie en werkelijkheid  verweven.  De schrijfster schroomt hierbij niet  de kernachtige, soms grove taal,  van haar opa te bezigen.  Opa tracht het ongemak over de teloorgang van de riviervisserij  te verhullen, door veelvuldig met luide stem te verhalen over de onheilsnacht in 1949: ’Ineens zie ik honderden, nee duuzenden van die prachtige voorn en zalm op de rug drijven , ik heb gevluukt en gedoan maar ’t waar  een verloren zaak.”  De gesprekken aan  de keukentafel in het huis aan de Achterstraat zijn heftig  en de worsteling van muzikale zoon Han om een dorpslied te schrijven,  loopt als een rode draad door het boek.

Ongemakkelijke Mensen is die zondagmiddag  te koop en al gekochte exemplaren voorziet de schrijfster van haar handtekening.  Een interview, voorlezen van  passages uit het boek, vragen ( u kunt zelf een vraag stellen), verhalen en een fotopresentatie door Cor van Zetten, vormen de verdere  invulling  van de presentatie. Met  instrumentale ondersteuning bij samenzang  van  het Hèrrewoars dorpslied, eindigt de informele middag.

Toegang 4 euro, donateurs van het centrum hebben gratis toegang.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

https://ds1.nl/c/?wi=259642&si=7115&li=1336123&ws=
To Top